Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) Ürünleri ve Karşılaştırılması - Voodoo RPA

by Gul Yuksel
2 sene ago
2230 Views

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) üretim, sağlık, finans, insan kaynakları, e-ticaret gibi hemen hemen her sektörde yerini almıştır. Günümüzde RPA’in iş verimliliğini ve üretkenliği arttırdığı aşikardır. Kurumsalların otomasyonla çalışmaya karar verme aşamasında “Hangi ürün bizim için uygundur?” ve “Piyasadaki ürünler arasındaki farklar nelerdir?” gibi soruların olması oldukça doğaldır. Her işletme iş süreçleri gerçekleşirken en iyi verimliliği ister, bu noktada doğru ürünle çalışmak önemlidir. Blue Prism, Kofax RPA, VooDoo RPA, UiPath, Automation Anywhere, OpenRPA süreçlerin başarılı bir şekilde otomatikleştirilmesinde önemli rol oynayan RPA ürünleridir. Bu ürünlerin temel özellikleri, hangi sektörlerde daha ön planda oldukları, birbirleri arasındaki farkları ve onları öne çıkaran yanları ile sorularınızı yanıtlamaya hazırız.

Robotik Süreç Otomasyonu Ürünleri

Blue Prism

Blue Prism 2001 yılında İngiltere’de bir grup süreç otomasyon uzmanı tarafından kurulmuştur. Sonrasında otomasyonda bir boşluk olan arka ofis işleri için RPA üzerinde çalışmaya başlamış ve 2003 yılında ilk ürünlerini piyasaya sürmüşlerdir. 2017’ye kadar Blue Prism yazılımı müşterilerin kendi sunucularında çalışırken sonrasında yeni sürüm ile Amazon, Web Services, Microsoft Azure ve Google Cloud Platform gibi bulutlarla çalışmaya başlamıştır.

Microsoft .NET Framework’u üzerinde kurulan Blue Prism herhangi bir platformu desteklemektedir (ana bilgisayar, Windows, WPF, Java, web vb.). Süreç kodlaması arka uçta otomatikleştirildiğinden yazılım bilgisi olmayan kullanıcılarında süreç yaratabilmesini sağlar. Her yazılım robotu iki ana bileşenden oluşur:

  • Süreç Stüdyosu
  • Nesne Stüdyosu

Blue Prism bankacılık, finans, sigorta, hukuk, kamu sektörü, sağlık sektörlerinde kullanılmaktadır.

Kofax RPA

Kofax Inc., California merkezli akıllı otomasyon yazılım şirketidir. 2013 yılında RPA sektörüne Kofax RPA olarak eklenmiştir. Herhangi bir yazılım geliştirmesine gerek duymadan bir süreci birkaç gün içerisinde oluşturabilir ve farklı ERP sistemleri ile entegre çalışabilmektedir.

Kofax RPA Tasarım Stüdyosunda süreç oluşturabilir, oluşturulan süreçler test edilebilir ve hata ayıklanır.

Kontrol Odası yardımıyla robot takip edilir. Kofax RPA mimarisinde birden fazla robot aynı sunucu üzerinde çalışabilir. Ana bilgisayara bir robot sunucusundan erişilebilir sonuç olarak robot uzaktan kontrol edilebilir olmaktadır.

Kofax RPA bankacılık, sağlık, insan kaynakları, sigortacılık ve daha birçok sektörde kullanılmaktadır.

VooDoo RPA

2018 yılında Türkiye’de Ahmet Hayran ve İlkhan Cüceloğlu ile öz sermaye ile kurulmuş OneZero Zeki Teknoloji şirketi tarafından VooDoo RPA üretilmiştir. Daha öncesinde kurumlar için yazılımlar üretirken bazı ortak noktaları keşfederek bir robot piyasaya sürmüşlerdir. Başlarda yalnızca görsel test otomasyonu olan bu robot sonrasında işletmelerin teknik olmayan iş birimlerinin de süreçlerini çözebilecek potansiyeli olduğunu fark etmişlerdir. Bu RPA ürünü, üç ana bileşenden ve ek modüllerden oluşmaktadır.

  • VooDoo Stüdyo
  • VooDoo Robot
  • VooDoo Bütünleşik Konsol
  • Ek Modüller

VooDoo RPA ile kod gereksinimi olmadan baştan sona bir süreç yaratmak mümkündür. Kurumsal düzeyde kullanılabilen bu ürün yüksek hacimli tekrarlanan görevleri otomatikleştirir, milyonlarca farklı senaryo yaratılarak süreç üretebilir. Katılımlı ve Katılımsız iki modu bulunmaktadır. Katılımlı mod’da bir ekip çalışanı gibi çalışanlarla birlikte çalışırken, katılımsız modda bir insan müdahalesine gerek kalmadan fiziksel veya sanal sunuculardan çalışabilmektedir. Robotun hangi saatte çalışması isteniyorsa programlanabilir ve tüm bunlar Bütünleşik Konsol (UC) üzerinden gerçekleştirilir.

VooDoo RPA ile OCR (Optik Karakter Okuma) sayesinde Tesseract, MODI, TOCR ve LeadTools gibi OCR araçlarıyla çalışmak mümkündür. Ayrıca kendi içinde gömülü gelen, Native OCR teknolojisi bulunmaktadır. Web ve mobil konsolları mevcuttur. Rest API desteği vardır. VooDoo RPA bankacılık, üretim, kamu sektörü, e-ticaret ve daha birçok sektörde kullanılmaktadır.

UiPath

UiPath 2005 yılında Daniel Dines ve Marius Tîrcă tarafından Romanyada kurulmuştur. Bu ürün üç ana bileşenden oluşmaktadır:

  • UiPath Stüdyo
  • UiPath Robot
  • UiPath Orkestratör

Yapay zeka ile entegre çalışarak bilgisayar ekranlarını bilgisayarlı görü ile okuyarak API’lerle birleştirir. OCR (Optik Karakter Okuma) motorları ile bir ekrandan veya taranan belgeden veri çekebilir. Süreçler orkestratör ile izlenir, geliştirilir ve yönetilir.

UiPath bankacılık, sağlık, üretim, e-ticaret, telekomünikasyon sektörlerinde kullanılmaktadır.

Automation Anywhere

Automation Anywhere ilk olarak Mihir Shukla, Neeti Mehta Shukla, Ankur Kothari ve Rushabh Parmani tarafından San Jose’de 2003 yılında Amerika da kurulmuştur. Şirketin merkezi San Jose, California’dadır. Üç ana bileşenden oluşur:

  • Kontrol odası
  • Bot yaratma
  • Bot çalıştırma

Üç adet Automation Anywhere botu bulunmaktadır bunlar; IQ bot, Meta Bot ve Task Bot. Finans, İnsan Kaynakları, Satış, Üretim gibi sektörlerde kullanılabilir.

OpenRPA

2019 yılında OpenIAP tarafından kurulan açık kaynak bütünleşmiş otomasyon platformudur. Arayüz olarak UiPath’e benzer çünkü aynı Windows yazılımı olan Windows Workflow Fountation’ı kullanırlar. Tüm platform Microservice mimarisi tarafından yapılmıştır.

RPA Ürünlerinin Temel Özelliklerinin Karşılaştırılması

Blue Prism

Blue Prism dört ana bileşenden oluşur:

  • Süreç Şeması
  • Süreç Stüdyosu
  • Nesne Stüdyosu
  • Uygulama Modelleyici

Süreç şeması akış çizelgeleri oluşturur. Süreç Stüdyosu, süreçlerin diyagramlarının oluştuğu kısımdır. Nesne Stüdyosunda görevleri otomatikleştirmek için başka uygulamalarla iletişim kurulur. Uygulama modelleyici, nesne stüdyosu ile uygulama modelleri oluşturma işlevidir.

  • Blue Prism herhangi bir kod veya geliştirme olmadan Plug & Play (Tak ve Çalıştır) erişimi sunar.
  • İş kuyrukları oluşturarak. Kuyrukta çalışan robotların sayısını takip eder iş akışlarına göre düzenleme yapar.
  • Chrome ve Firefox desteği bulunur.
  • OCR Tesseract ile donatılmıştır. Bu şekilde karmaşık metinleri tanır.
  • Google, AWS, IBM ve Microsoft ile API entegrasyonu sağlar.

Kofax RPA

Kofax RPA iki bileşenden oluşmaktadır:

  • Tasarım Stüdyosu
  • Yönetim Konsolu

Tasarım Stüdyosu ile kod gerekmeden görsel süreçler oluşturulur. Bilişsel Belge Otomasyonu (CDA) ile yapay zeka uygulanarak belge işler. Tüm süreçleri detaylı şekilde inceleyebilir, analiz edebilirsiniz. Bir kontrol odası yardımıyla robot izlenip kontrol edilebilir. Kapsamlı güvenlik kontrol sistemi bulunur. Akıllı Ekran Otomasyonu ile bir uygulama içindeki öğeleri bulur. Google Vision, IBM Watson gibi bilişsel tarafların yapay zekaları ile entegre çalışabilir.

Kofax’ın görüntülerden metin çıkarma için bir OCR motoru sağlamaktadır. Ek olarak yukarıda da bahsedilen CDA aracılığıyla belge okur. Bir kaydedicisi bulunmaktadır. Katılımlı ve Katılımsız otomasyon sağlamaktadır. Cloud, SaaS ve Web tabanlıdır.

Kofax’da süreç yaratma sırasında yapıları kontrol etmek ve inşa etmek çok fazla dallanma ve iç içe döngülerle oluştuğundan yeni başlayanlar için daha zor olabilmektedir.

VooDoo RPA

VooDoo RPA üç ana bileşenden ve ek modüllerden oluşmaktadır:

  • VooDoo Stüdyo
  • VooDoo Robot
  • Bütünleşik Konsol (UC)
  • Ek modüller

Aşağıda VooDoo RPA’in kurumsal mimarisi gösterilmiştir.

VooDoo Stüdyo kayıt cihazları aracılığıyla süreç oluşturmanın görseller ile oluşmasını sağlamaktadır. Bu da kullanıcı dostu bir uygulama olmasını sağlar. VooDoo Robot ile stüdyoda oluşturulan süreçler bir insan gibi hatta insanın yapacağı hatalar olmaksızın katılımlı veya katılımsız modda çalışmaktadır.

Bütünleşik Konsol (UC) bir web uygulamasıdır. Kullanıcı UC’ye erişerek kullanıcının çalışan robotlarını gözlemlemesini, planlamasını ve iş kuyruklarını yürütmesini sağlar. Belirli analizler ile robotun haftada kaç saat çalıştığını, günlük çalışma performansını, görev durumunu, tamamlanmış görevlerini takip etmek mümkündür.

Adım gezgininde bulunan 250’den fazla adım ile sürükle bırak yaparak herhangi bir kod gereksinimi olmadan birçok süreç yapmak mümkündür. Sürükle bırak ile oluşturulan süreçler iş akışı diyagramında görsel olarak görülür.

VooDoo RPA gelişmiş kayıt özellikleri ile web tarayıcı üzerinden veya masaüstü uygulamalarından görsel kayıt alabilmektedir.

Katılımlı otomasyonda RPA botları sürece yardımcı olmak için çalışanların etkileşmesi ile çalışırken, katılımsız otomasyonda önceden belirlenmiş zaman diliminde çalışmaktadır.

Süreç geliştirirken bazı kısımlarda kod gerekebilmektedir. VooDoo RPA, C# veya Visual Basic ile geliştirilebilir.

UiPath

Sürükle bırak ile istenilen görev grafik alanına bırakılarak görsel işlem adımları geliştirilir. Ardından bu işlem adımları görsel bir iş akış şemasına dönüştürülür. Ek olarak kayıt cihazı ile de iş akışı oluşturmak mümkündür.

Kaydediciler istenilen eylemleri kaydederek bir süreç serisine dönüştürmek için kullanılır. UiPath çeşitli kaydedici özelliklere sahiptir. Bunlar, temel kayıt, masaüstü kaydı, web kaydı ve citrix kaydıdır. UiPath’de 300’den fazla etkinlik bulunmaktadır.

UiPath Ekran Kazıma özelliği ile web sayfaları veya uygulamalardan veri çekebilir. .Net, Java, Flash, PDF, Legacy ve SAP ile çalışabilir.

UiPath Stüdyo kullanıcıların sürükle bırak ile süreçlerini oluşturdukları bunları bir görsel olarak tasarlamalarını sağlayan bir arayüzdür.

UiPath robotu yaratılan süreçlerin yürütülmesini sağlar insan müdahalesi olmadan kullanılır.

UiPath Orkestratörü web tabanlı bir uygulamadır. Robotları izleme, süreçleri dağıtma ve kontrol etme özelliklerine sahiptir. Kısaca tüm botları yönetmeyi sağlayan platformdur.

Katılımlı ve Katılımsız otomasyon sağlar. Katılımlı yazılım robotunun PC’nizde ne zaman çalışacağına karar verebilirsiniz. Katılımsız yazılım robotu zamanlanmış bir programda uzaktan çalışabilmektedir.

RPA otomasyonunda bazı zamanlar kod gerekebilir. C# ve inherits.net geliştirme için kullanılır.

UiPath entegrasyon özelliği ile bir ERP veya DMS ile çalışabilir. Kurumlar orkestratör özelliğini kullanarak böyle bir sistemi entegre edebilmektedir.

Hata Ayıklama yapabilir. Proje hataları hakkında tek tek uyarı verir. Bunlar çıktı panelinde görülebilir.

UiPath tıklama, metin tanıma ve OCR etkinlikleri sunar. OCR ile yapılandırılmamış veri kaynaklarını otomatikleştirebilir.

Automation Anywhere

Kontrol Odası, UiPath’de bahsedilen orkestratöre benzer web tabanlı bir uygulamadır. Botları kontrol eder. Botların analizini verir, kaç tane bot çalıştığını ne kadar başarısız veya başarılı olduğunu kontrol eder. Ek olarak lisans yönetimini yapılandırabilir. Automation Anywhere’de iki tip lisans vardır.

Geliştirici lisansı ile bot oluşturulabilir, düzenleyebilir ve çalıştırabilirsiniz.

Çalıştırma lisansı ile de bot çalışabilir ama herhangi bir değişiklik yapılamaz.

Bot oluşturmak masaüstü tabanlı uygulamalarda yapılır. Bot Çalıştırıcı, botun çalıştırıldığı makinedir, çalışan birden fazla bot olabilir.

Üç adet kaydedici tipi bulunur. Bunlar Windows uygulamaları için, Web için ve Nesne için kaydedicidir.

RPA Ürünleri Detaylı Karşılaştırılması

Kaydediciler

Kofax RPA, VooDoo RPA, UiPath ve Automation Anywhere’de kaydediciler bulunurken Blue Prism’de bulunmamaktadır. UiPath, VooDoo RPA ve OpenRPA ’de kaydediciler kullanıcının ekrandaki eylemlerini kolayca yakalar sonrasında bunları senaryolara döker. Bir kayıt butonu yardımıyla bunu yapmak mümkündür. Kofax RPA’de bir adet kaydedici bulunmaktadır.  Automation Anywhere ‘de üç adet kaydedici bulunur; masaüstü veya web uygulamaları içindir.

Mimari

Kofax RPA, VooDoo RPA, Automation Anywhere, OpenRPA ve Blue Prism’in mimarisi istemci-sunucu yapısındadır. UiPath mimarisi web tabanlıdır.

Erişilebilirlik

Automation Anywhere ve Blue Prism yalnızca uygulama tabanlı ulaşılabilirlik sağlarken. Kofax RPA, VooDoo RPA, UiPath ve OpenRPA hem uygulama hem de web tabanlı ulaşılabilirlik sağlamaktadır.

Süreç Tasarımı

Automation Anywhere yalnızca script tabanlı tasarım sunar. Kofax RPA, VooDoo RPA, UiPath, Blue Prism, OpenRPA ile görsel süreç tasarımı yapmak mümkündür.

Temel Teknoloji

Automation Anywhere Microsoft tabanlı, UiPath ve OpenRPA Sharepoint, Cabana ve Elasticsearch gibi çeşitli temel teknolojilerle, Blue Prism yalnızca C# ve VooDoo RPA de C#,  C++ ve Phyton tabanlıdır. Kofax RPA ise java tabanlıdır.

Yazılım Robotları

Kofax RPA, Automation Anywhere, UiPath, VooDoo RPA ve OpenRPA kullanıcılara hem ön hem arka ofis robotları sağlar, ancak Blue Prism yalnızca arka ofis otomasyon robotuna sahiptir. Bu aynı zamanda katılımsız robot demektir.

Uzaktan İzleme

Uzaktan izleme özelliği robot çalışırken bazı durumlarda kullanılması gereken bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özellik VooDoo RPA tarafından bütünleşik konsoldan takip edilebilmektedir. Ekran resimleri alarak UC’nin VooDoo Screen kısmından robotun çalışmasını görmek mümkündür.

Bildirim Servisi

Bildirim servisi çoğu robotta olmayan bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Robot bazı karar verme anlarında insan etkileşimine ihtiyaç duyabilmektedir. VooDoo’nun Connect mobil uygulaması burada devreye girerek yetkili kişinin telefonuna bildirim gönderebilmekte ve telefondan robotun makinesine veri gönderebilmektedir.

Bilişsel Yetenek

Blue Prism, Kofax RPA, Automation Anywhere, UiPath, VooDoo RPA ve OpenRPA orta düzeyde bilişsel yeteneğe sahiptirler.

Optik Karakter Tanıma (OCR)

Optik Karakter Okuma otomasyonun önemli bir parçasıdır. Blue Prism Tesseract OCR aracını kullanırken Kofax RPA, VooDoo RPA, Automation Anywhere, UiPath ve OpenRPA hem kendi hem de entegre OCR motorlarını kullanabilir.

Doğruluk

Automation Anywhere makul ölçüde doğruluğu sağlamaktadır. Kofax RPA, Blue Prism, UiPath ve OpenRPA web, masaüstü ve Citrix otomasyonu sağlamaktadır. VooDoo RPA kendi OCR teknolojisi ile daha yüksek oranda doğruluk sağlamaktadır.

Fiyatlandırma

Automation Anywhere ve Blue Prism yüksek maliyetlidir. Kofax RPA, UiPath ve OpenRPA bu iki otomasyona göre daha az maliyetli olsa da VooDoo RPA fiyat performans açısından birinci sıradadır.

RPA ürünleri karşılaştırma tablosu

Sonuç

Günümüzde yalnızca kurumsal işyerlerinin değil KOBİ’lerinde Robotik Süreç Otomasyonuna dönüşü ile piyasadaki ürünler hakkında bilgi almak ve karşılaştırma ihtiyacı doğmuştur. Ürünlerin güvenilirliği, tabanındaki teknoloji, doğruluk oranları, fiyat performansları bakımından incelenmiştir. Her ürün kendi alanında çok başarılı ilerlemektedir. Bunların arasında sektöre sonradan giren VooDoo RPA, kendisini daha yenilikçi yönü ile göstererek hızlı bir şekilde ilerlemektedir.

Kaynakça

Blue Prism vs Automation Anywhere vs uipath. rpatraining.co.in. (2018, June 4). Retrieved July 5, 2022, from https://rpatraining.co.in/blue-prism-vs-automation-anywhere-vs-uipath/

Hamilton, T. (2022, May 28). Automation anywhere tutorial: What is, RPA & types of bots. Guru99. Retrieved July 5, 2022, from https://www.guru99.com/automation-anywhere-tutorial.html

Kofax RPA. (n.d.). Retrieved July 5, 2022, from https://www.kofax.com/-/media/Files/Datasheets/EN/ps_kofax-rpa_en.pdf

Simplilearn. (2021, August 31). What is blue prism: Architecture, components and more: Simplilearn. Simplilearn.com. Retrieved July 5, 2022, from https://www.simplilearn.com/tutorials/rpa-tutorial/what-is-blue-prism#:~:text=The%20Architecture%20of%20Blue%20Prism,-We%20now%20go&text=The%20Blue%20Prism%20technology%20is,completed%20within%20the%20same%20environment.

Simplilearn. (2021, September 15). What is uipath: Features, components and architecture of UiPath. Simplilearn.com. Retrieved July 5, 2022, from https://www.simplilearn.com/tutorials/rpa-tutorial/what-is-uipath

Sureka, A. (n.d.). 18 unparalleled uipath features for successful RPA in business. Clarion Tech. Retrieved July 5, 2022, from https://www.clariontech.com/platform-blog/18-unparalleled-uipath-features-for-successful-rpa-in-business

Sureka, A. (n.d.). 20 most-attractive features in Blue Prism Robotic Automation. Clarion Tech. Retrieved July 5, 2022, from https://www.clariontech.com/platform-blog/20-most-attractive-features-in-blue-prism-robotic-automation

Sureka, A. (n.d.). Important features of automation anywhere: A complete overview. Clarion Tech. Retrieved July 5, 2022, from https://www.clariontech.com/platform-blog/important-features-of-automation-anywhere-a-complete-overview

Wikimedia Foundation. (2022, June 3). Uipath. Wikipedia. Retrieved July 5, 2022, from https://en.wikipedia.org/wiki/UiPath